March 29, 2012

Duhai..

Duhai pencipta,
Aku menulis bukan untuk merintih jauh menyesali
Sedarku di situ tercatat ketentuanMu
Setiap musibah punya hikmah besar disebaliknya

Duhai minda,
Usahlah lagi celaru. Aku merayu. 
Kerana
Setiap detik simpulan perlu diuntai
Lantas terpalit riak kemuraman di wajah.

Duhai hati.
Terbitlah sinar keikhlasan
Sesungguhnya ikhlas itu indah
Seindah taman di syurga yang diimpi.

Namun Ya Allah 
Biarlah iman yang kupunyai ketika ini kau tetapkan 
Keyakinan yang aku cuba cari di setiap ceruk, kau temukan.

P/s : kata hati dikala menjengah waktu pagi

Thanks for reading :)


March 21, 2012

Alhamdulillah

Assalamualaikum and hai all.

Dan selamat malam. Going to sleep. Silakan. 
Alhamdulillah ya Allah thank you Allah. Kau telah memakbulkan doa aku. 
Berdebardebar selama 6 jam tu taw. Huhu
Dan hari ini. Sinar itu menjelma kembali. Oo Oo Yeahhh. 
Tapi masih kena tunggu apa komen yang akan diutarakan esok yeeee. Maka berdoalah semoga segalanya bakal berjalan dengan lancar.
By the way, aku nak minta maaf kepada semua kawankawan aku yang menyaksikan perangai buruk-emo-nak mati-taktentuhala-takpasal semalam. Malu I tawwww. 

That's all.
Thank you for reading.
Bye :)

Work for it !



Today was the fifth day of optimisation and i have no idea how many times will be working with this things, reagents and all. Down down down. Hope this feeling will end soon. (Huh. Padahal dah buat sebelum ni. Kenapalah kali susah sangat.)


Ya Allah bantulah hambamu ini dan rakanrakan seperjuangan ku. Time goes really fast. Seriously. Another several months to work for it. InsyaAllah with U beside us, it will be fine. Aaminn.


That's all.
Thank you for reading.
:)
Published with Blogger-droid v1.7.4

March 20, 2012

Memaafkan itu amalan mulia

Assalamualaikum and hai all :)

Welcome back here to me. whooooaaa. asyik berjalan baca blog orang lain je. Tetiba rasa best plak kalau nak menulis untuk diri sendiri. Actually, tengah tunggu secondary antibody incubation time. An hour. Kalau ikutkan hati, mahu je aku tidur kat sini. Urgh. 

What a silly talk going to be written today. Hurm. Peduli apa nak kata, aku nak gak tulis. 

Zaman gaduhgaduh bila dah menjadi dewasa a.k.a remaja tak sama dengan zaman sekolah rendah dulu. Kalau dulu, asal gaduh je habes semua orang tahu. Mana taknya, bergaduh bapak la kuatnya bertengkar siap tariktarik rambut/ tudung. Nanges pulak tu. Siap pesan, "aku btahu mak akuuuuu" dalam teresakesak tu. hahaha (Bukan aku) Almaklumlah budakbudak lagi. Walaumbagaimanapun aku tak nafikan adegan tarik rambut dan berlawan mulut siapa paling besar tu memang berlaku lagi sekarang. Mungkin sebab tak sempat nak enjoy zaman kanakkanak kot. Kesian.

Normally, orang dewasa yang matang bergaduh dalam keadaan yang senyap. Hah. Kalau tetiba one of them diam tak berkata apa itu adalah sebagai tanda amaran "sudah lah tu. malas aku bertekak dengan kau yang bercakap macam kau sorang je yang betul and orang lain is NO NO." kalau dilayan boleh mencetuskan Perang dunia ketiga, keempat mahupun kelima. Tapi ada lagi hebat where boleh sampai pecah belahkan orang lain, merosakkan kebahagiaan orang lain, menjatuhkan maruah orang. That is too serious story. Tak sesuai kot untuk aku. Pffft.

Kalau tengah terasa hati atau geram, baik diam daripada meluahkan. Mana taknya, "sesuka hati kau je cakap itu ini. Orang lain tak cukup sempurna macam kau. Yelah kau je betul. Kau je hebat. Memang lah kau je nampak hebat sebab kau tak pernah beri peluang untuk orang lain nampak lebih superb dari kau. Nanti kau tarik muka kannn ?" Kalau ikutkan hati nak gak sembur biar kau tahu apa orang rasa. Tapi kita mesti tak suka kalau orang sembur kita kan. So, if kita tak suka sesuatu jadi kat kita jugak, better if we keep our mouth shut. Takut katakata yang dikeluarkan tu sangatlah tak bermoral. Keadaan tengah marah. Sebab tu orang pesan, kalau marah baik diam and ambil wuduk. Muhasabah diri. Konfem lepas tu, temperature marah tu akan surut. InsyaAllah keadaan akan pulih.

Meminta maaf dan memaafkan adalah perkara yang berbeza. Manusia memang susah nak mengaku kesalahan. Kenapa ? Kerana sebuah ego. Ego umpama syaitan yang meresapi segenap tubuh manusia dengan keinginan memusnahkan silaturrahim sesama manusia dan tidak termasuk segolongan manusia sendiri yang menghasut manusia yang lainnya. Jika kesalahan berpunca dari diri kita sendiri,  pohonlah kemaafan. Sekalipun kesalahan itu bukan berpunca dari kita sendiri, tidak salah jika kita mengucapkan kata maaf kerana InsyaAllah Allah pasti mengangkat tinggi akhlakmu itu. Malah aku yakin takkan tercalar sikitpun maruahmu itu. 

A thought for myself and just wanna share with all of you.
Nway, thank you for reading. 
That's all
Thank you :)

P/s : See tak tak berbunyi lagi timer ni. Another 10 minutes.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...