July 26, 2011

monctuary

assalamualaikum. selamat petang.

rajin nya aku nak menghupdate blog hari ni instead of doing kerjakerja lain lebih tidak berfaedah.erm. saje nak storystory what i have done in this couple of days sampai tak jengah langsung blog yang semakin malas nak dikemaskini ni. ntahntah dah takda orang nak bukak blog ni sebab fikir yang aku takkan update da. huhu.

minggu lepas aku menyerabutkan diri dengan membaca jurnaljurnal regarding cell cycle. hurm. rupanya cell cycle tu tak semudah S phase dan mitosis phases masa kita belajar zaman sekolah dulu. sampaikan kawan aku boleh cakap,
"rupanya ada sebanyakbanyak kita belajar selama ni, ada lagi benda yang dalam cell cycle tu yang takde dalam buku kita dulu".

biasalah tu kan. ilmu Allah ni mana ada penghujung. orang kata tu seperti lautan. bila kita berada kat pesisir pantai pun, kita takkan nampak kat mana hujungnya laut tu. ilmu yang kita semua ada sekarang ni ibarat setitik je air kat laut. wahhhh. banyaknya benda yang kita tak tahu kan. *rendah diri*

semalam pula aku melawat histopathology lab. tengok doctor buat grossing. grossing ni macam buat macroscopic examination lah. the first step untuk prepare diagnostic histopathological slide tissue obtained from operation procedure. so semalam ada biopsy from breast tissue, colorectal tissue and also gestational sac from product of conception. 

today i went for tissue processing and blocking at forensic department at hospital sungai buloh. aku taktahu la apa ntah kes aku ni rasa really excited nak get in monctuary. haha. tapi masa mulamula masuk tu terus nampak mayat kat tepi jalan tu. aku nampak yang dekat dan tertutup dengan kain batik. raja and asri pula nampak yang jauh yang berkapan. aku terus tarik raja, jalan lajulaju. abang yang bawa kitorang masuk kat situ tengok kitorang dah cuak gila pastu gelak. ceyh! lepas hantar kat tempat tissue processor tu, dia tak habeshabes gelakkan kitorang. mana takye. terkejut kot tetiba kat situ. haha.

aku tanya akak pegawai sains kat situ,"kenapa la dia buat lab ni kat dalam ni?". kalau aku memang tak g kerja dah kalau kena duk situ harihari. >.<
but then sempat la melangkah ke tempat storage mayat. waaa. konon cam perasaan nak tengok tu membuak. tapi takde la aku buka peti tu. gila ke. melangkah depan sikit ada bilik tempat mandi and kapan. tercapai lah hasrat aku! yeay. haha. walaupun sekadar masuk.


July 19, 2011

paediatric ward

yeayyy.. finally. updating. wahwahwah. konon busy bersama en. journal yang macho. chewahhh. padahal asyik chat je memanjang. membaca sangat slow and steady. and it is not very easy to understand each article. and everyone seems busy with their clinical life. menyiapkan case write up, clerking patients and so on. waaaa. so jealous meh melihat mereka.

hari ni was the second day aku follow my friends ke wad kanakkanak. masa first day hari tu, it was quite ok sebab kejap je kat situ. and memang tak buat apa sangat. just tengoktengok je. then hari ni, sangat berbeza. kononkonon follow ward round specialist. perghhh. kenapa kau tak boleh tahan? setakat 5 bed je kot aku sempat. lepas tu aku nak pitam terus aku tanya membe, kat mana bilik seminar? taktahan nak muntah and perlu take a sit. huhu. tak breakfast. that's why lah jadi macam tu. weirdo lah aku ni. memalukan diri sendiri jek!

bukan senang nak buat physical examination on baby. wuuuu. kesian sangat bila tengok abdomen baby kena press by the doctor. being a doctor kena heartless. baru lah menjadi. hurmm. how im gonna get through all that huh if tu pun aku tak sanggup nak lihat.adoiiiii.

next pitstop is O&G ward. haha. wait for me. when im free. wanna be there pulak. menyaksikan ibu mengandung dan melahirkan anak. weeee~ (kononkonon kan)

July 9, 2011

DAY 14 : perkara yang menarik anda lakukan hari ni

hari ini. hari sabtu. hari kedua berada di kampus sgbuloh fakulti perubatan UiTM.

perkara menarik yang aku lakukan hari ini ialah duduk beramairamai di rumah baru dan berbual di dining room rumah baru. errr. menarik ke?  >.<"

actually yang paling best ialah joining early clinical exposure (ECE) with the our senior. our batch dah dapat list of posting. so, perjumpaan ni according to posting. surgery, OnG, paediatris, ruban, medicine. fine lah kawankawan, aku tak join posting for this year kan, tapi still menyibukkan diri kat situ. hehe. aku teman teha. obstetric and gynaecology is her first posting. apa yang menarik ek? haha. aku pun taktahu. pengalaman dorang kot. how they can tell about all the doctors complete dengan perangai doctors tu gila hebat lah kan. ada je pantang larang doctor tu. kena bersedia mental dan fizikal.

nway, good luck all my friends in clinical years. :)

DAY 13 - apa yang ada dalam beg duit anda

beg duit. tiba tiba teringat purse yang kena rompak awal sem 3 dulu. huhu. tak baik betul meratapi. garagara kes tu,semua kad dan gambar penting semua dah tinggal kenangan. huhu.

now apa yang ada ialah:

-wang. sudah tentu walaupun tak banyak.
-kadkad ATM. sumberpendapatan aku. 
-lesen P. tandanya tak competent lagi.
-lesen L. simpan lagi taw. 
-kad bit. untuk naik bas rapid.
-resit pembelian dan resit pengeluaran wang dari ATM dan tiket wayang dan tiket bola (:
-personal kad kawankawan.
-gambar pasport.
-kad diskaun cziplee serta kedai lain. zaman sekolah punya sebab dulu hantu buku. sangat banyak buku saya ada. >.
-matrix card.

tu je kot. bye! :)

July 8, 2011

DAY 12: apa yang ada dalam beg mekap anda

apa yang ada dalam beg mekup. haha. beg mekup pun takda. serius! dulu ada. tapi disebabkan aku guna barangbarang pastu letak kat tempat lain. lastlast beg entah ke mana, barang dalam tu entah ke mana. hehe.

fyi, aku bukannya reti mekupmekup ni. so apa yang ada just simple one je. 

-bedak compact avon. yang mama belikan. haha. entah berapa bekas entah. tak habis lagi dah beli yang baru. hehe. tak minat sangat guna sebenarnya. baik guna powder talc je. lagi best!
-lipbalm. elf. mint. sedap!
-eyeliner. dah jarang pakai.
-losyen. hantu losyen. kalau kat kelas, sesape nak losyen, boleh cari aku ok! macam macam ada. tak habishabis jugak. haha
-rexona deodorant.
-ketip kuku
-perfume.

okay tu je. bye! :)
 



DAY 11: gadjet yang anda ada

gadjet? apa benda aku ada? jap aku cek.

- en. handphone luster white kesayangan with si hijau. paling disayangi. perfecto phone. muahmuah.
- cik lappy yang sentiasa menemani. segalanya di sini. ngeee.
- si berukband pon kira gadjet jugak kan walaupun semput gila macam siput sedut. stres >.<"
- si kamera yang hidup segan mati tak mahu je the pictures. 
- card reader! eyh jap. mana aku letakk?? -_-"
- brick game 9999 in 1 leh masuk tak? haha. :D

hmm. tu je lahhh. huhu. ok fine. gadjet aku tak hebat. aku bukan pengumpul gadjet derr. kalau tanya buku yang aku ada, sure penuh list aku buat. ngeee~
bye! :)

July 6, 2011

DAY 10 - hari ke 10.. apa yang berlaku?

hari yang ke-10 aku menghupdate ini blog based on cabaran cik ezy. apakah yang telah berlaku pada aku sehari ini.

start dari 12 tengahmalam. aku keluar dengan ayah dan adik aku. beli barang dapur di NSK Selayang. mulamula ayah aku biarkan aku and adik aku pergi cari barangbarang yang mama dah tulis kat kertas. jenuh pusing. first time pergi beli barang dapur mama tak follow.huhu. tapi stil dapat amek jugak barangan tak berpatutan. hehe.

lepas tu, lepak kat kedai makan areaarea situ. jadi pemerhati. mulamula sampai tu xde orang sangat. bila da pukul 2 pagi tu, ramai pula pekerja NSK datang makan. time rehat kot. perghh. dorang makan. terkejut aku tengok sepinggan nasi dorang. anyway, they all foreigner. ada yang makan nasi putih sahaja. ada yang makan nasi putih+mee goreng. dorang tak amik lauk pun. kesian yew. serius rasa cam berada kat kawasan orang susah je. huhu.

after that sambung pergi pasar borong selayang pulak. selalu memang abah akan pergi pasar ni. selama ni abah g sorang je pagipagi buta gini. tapi semalam, aku terajin terlajak pula ikut.

okay. sampai rumah jam 4 pagi.

next kul11pagi. teman mama and nenek pergi masjid india dan jalan TAR. perghh. panas! tapi syiok jalanjalan walaupun sangat lah letih. btw, dapat lah 2 3 barang. haha.. 

malam ni. TRW menang! wooo. sangat suka! and elecoldshox pun menang jugak! heee. 

boleh tidur dengan senyuman yang manis. dan menanti esok tiba dengan hati yang girang. berdoa agar segalanya baikbaik aja esok. :)

July 5, 2011

Seminar Memperkasakan Generasi Muda (SMGM) 2011 UiTM

Seminar Memperkasakan Generasi Muda (SMGM) 2011 telah diadakan di UiTM Shah Alam selama 3 hari 2 malam di sertai oleh pelajarpelajar dari sekolahsekolah menengah di daerah Pekan dan Sembrong seramai hampir 1000. objektif seminar ini ialah untuk memberikan motivasi kepada para pelajar yang bakal menghadapi peperiksaan SPM dan STPM pada akhir tahun ini. tema SMGM ini ialah "antara kita terpisah tiada".

berkonsepkan mentor mentee. mentor merupakan pelajarpelajar dari UiTM sendiri dari kampus Shah Alam, Puncak Alam dan Puncak Perdana. setiap orang mentor akan menerima 5-6 orang mentee terdiri dari pelbagai kaum dan agama. mentor lah kena menjaga para mentee bermula dari hari pertama mereka mendaftar hingga hari terakhir iaitu ketika mereka ingin pulang semula ke destinasi masingmasing.

my mentee are wawa, pqa, eina, tisah dan shu ting. mujurlah tak susah sangat pun nak jaga mereka semua. mulamula semua bukan main segan segan lagi. tapi lepas dah approach suruh bercakap tak sampai sehari, dah boleh gelak ketawa. berbual itu ini. aku pulak jadi pendiam. haha. dan tiaptiap hari jugak orang akan ingat aku ialah mentee. garagara ketinggian aku yang takberapa tinggi. kadangkadang mentee aku sendiri tak nampak aku kat belakang dorang.  ciss!

hari pertama: 
sementara menanti kehadiran mentee masingmasing di dewan makan mawar. sebanyak 180++ kumpulan yang ada. dan aku kumpulan 150. waaa. jenuh kot tunggu giliran tiaptiap kali nak naek bas. sebab angka 150 tu. haha. anyway these are my new friend met here. they also mentor. misss them! <3

majlis perasmian pembukaan SMGM di Dewan Seri Budiman UiTM Shah Alam. 

para mentor yang setia menanti adik masingmasing di luar dewan. nak kena bawa balik naik bas. kalau hilang naya. bagusnya mereka. sangat bertanggungjawab. haha. letih mana pun. amanah tetap harus dipikul. 

hari kedua:
ice breaking session. baru sempat nak berkenalan. busy! dengan aktiviti dan masa yang tersangat terhad. two of them wanna be doctor. ada yang nak jadi accountant, nurse. i like. good luck ye adikadik. belajar rajinrajin untuk capai citacita.:)



ini ialah antara aktiviti mereka. aku tak ingat lah nama aktiviti ni. sound like. true time of Malaysia from 1950 hingga Malaysia akan datang. they are so creative. mulamula aku ingat lukisan tu dah dilukis dan mereka just perlu warna. haha. rupanya ther just given a blank kain rentang putih tu sahaja. hehe. you all memang marvellous lah!



BBQ nite! really awesome gila! semua mentormentor bergembira. haha. lepas makan semua berkumpul di dataran SAAS. menari dan bernyanyi samasama. sahabat selamanya, masihkah kau ingat! bestt! 

last day: 
lawatan di dalam UiTM. aku telah memilih route B. bermula dari kolej mawar ke bangunan S&T kemudian menaiki bukit dekat fakulti mascom, FSPPP, Pergigian, Sains Sukan. then pusat islam. fakulti sains gunaan, menara SAAS dan masuk DSB. haha. letih pun tak rasa sebab banyak sangat snap pic. dari group aku 5 orang shj. berubah jadi 12. ada mentor yang sakit dan yang lain, sebabnya dirahsiakan. haha.

ok! these are my mentees! cik ema. awak nak tengok sangat kan? ni untuk awak! haha. jaga mereka merupakan tanggungjawab yang besar. aku jaga adik aku pun tak gini. kalau adek aku yang real, aku dah cubitcubit dah ni. haha.


kemudian jadi seramai ni. haha. 



aku rasa sangat beruntung sebab dapat jaga mereka berempat ni! haha. actually they are from different group. degil ni, aku cekik sorangsorang. haha.
mereka ada cakap sesuatu kat aku: 
-sorang cakap macam ni: "kakak, dia kata muka kakak macam cina." 
 aku, "mana ada. gelap je muka. haha"
-yang lagi sorang: "kakak, awak ni macam adik saya maa."
aku: haahaha! kakak muda eh? okay, kakak! kakak panggil awak kakak pulak. haha.
-mentee aku sendiri pula cakap macam ni," awak takde mata lah kakak"
aku: awak pun sama! :p
kahkahkahkah... sumpah aku gelak bila kali dorang cakap tu. adaada je benda nak kenakan aku kan?! gggrrr. 


perasmian penutup telah disempurnakan oleh YB Dato' Seri Hishamuddin Tun Hussein. (anak dia hensem dah cantik okay!haha...) Vice chansellor UiTM pun ada jugak. :)
lastly, ini ialah kenangan terindah di UiTM selama 2 tahun aku berada di Shah Alam sebelum berpindah ke Kampus Sg Buloh pula minggu depan. semoga hubugan yang sedia terjalin akan kekal selamanya. dan kepada semua pelajar dari daerah sembrong dan pekan, SELAMAT MENDUDUKI PEPERIKSAAN DAN SEMOGA BERJAYA! :)


p/s: aku dapat keychain cute dari adek mentee. dia kata matching dengan warna cover handphone. comel! :) 

DAY 9: perasaan anda hari ini

hari ni aku bangun awal pagi! sebab my nenek ada di rumah! :) semalam balik from shah alam terus tidur. waaa. im home now! sukasuka. 

bangun pagi, barulah sempat aku nak stalk and being uptodate di facebook. suka! sebab dapat kawankawan baru di fb. kawan yang jadi mentor di SMGM jugak! :) continue balik baca postpost yang lain. hurmm. patut la status semua bukan main lagi. ada kes rupanya. sementara cuti semakin berkurang ni lah. macam terjadi. ok! what had happen tu aku tak suka! sedih bila jadi macam tu. (tak semua akan faham pasal yang ni. this might be confidential and i wont talk about it further. tapi yang faham tu tanx!)


that's all. malas nak cakap banyak. letih! haha. bye :)

July 3, 2011

DAY 8 : pergaduhan teruk yang pernah anda alami

assalamualaikum..
continue update untuk sahutan cabaran. waa. akhirnya terdetik juga hati aku nak sambung balik benda ni. fyi, aku sedang berseminar di UiTM. menjadi mentor kepada adikadik angkat dari parlimen sembrong dan pekan. that's why macam busy. dan tak sempat nak mengikut hari yang sebetulnya bagi menyiapkan cabaran ini. btw, this seminar will end tomorrow. cerita seminar ini akan muncul kemudian sekiranya waktu mengizinkan.

pergaduhan? what the? tak baik kot gaduhgaduh aku. aku tak ingat sangat pasal pergaduhan ni. ye r. baik kot. bertikam lidah sekali sekala tu adalah. tapi tak sampai beberapa minit dah baik semula. maklumlah. dah besarbesar ni. tak guna gaduhgaduh kan. cewahhh..

dunia sekolah rendah: ok. aku tak ingat sangat. serius. tapi ada gak a budak yang aku tak kamceng and memang tak boleh masuk langsung dengan budak tu. kecilkecil lagi mulut dah macam apa. ggrr. stres! ouh ye. tak tahu apa reason pon. tetiba je bersengketa.

dunia sekolah menengah: biasa lah kalau ada senior tetiba nak cari pasal dengan junior. apa kes ntah nak aimaim orang plak. ingat lagi masa interview PRS. dia tanya aku soalan bukanbukan dan soalan aku aku paling terrible. pastu boleh nak buat ayat kurang di ajar. fuhh. mujur lah seniorkan. aku buat muka je lah. dan aku jawab macam orang sengal jawab interview dan sumpah aku benci dia. lepas je interview tu, heboh satu kelas pasal dia buat aku gtu. dan lepas kejadian tu, memang aku tak boleh tengok muka dia. nasib baik kawan aku semua tak suka dia. (actually dia tu lelaki yang auw auw. so pahampaham la mulut macam mana dia kan )tapi last sem terserempak dia dalam bas nak balik kl jugak. dia tegur aku! haha. tapi makin teruk je gaya. huh!

dunia matrix: pergaduhan yang tetiba je terinvolve dengan aku sekali. padahal aku tak buat apaapa. cuma disebabkan kawan aku ni je. geng perempuan tu tak puas hati sebab ada orang yang dia minat tu minat membe aku. benda paling bodoh dorang buat ialah dorang koyakkan teddybear yang pakwe kawan aku kasik kat dia. perghh. cerita kisah dia boleh buat satu post yang lain. sangat panjang okay!

okay. sekian. selamat malam. aku dah ngatuk. esok kena buat lawatan UiTM pulak. jalan kaki taw! semoga aku sampai ke destinasi nanti. haha. bye! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...