October 27, 2010

fuhh its hurt

kenape? kenape? kenape?

kenapa kita tak boleh nak percaya dekat semua orang?
kenape aku pernah dapat peringatan,
"fiza, jangan mudah percaya dekat orang. tak semua orang baik seperti yang kita pikir."

sampai sekarang aku still tak dapat jawapan kenapa aku dapat pesanan tu.

aku percaya dekat orang yang rapat dengan aku.
almost all thing aku percaya.

bodoh ke aku buat macam tu?
sanggup ke mereka yang dipercayai nak tikam aku dari belakang?
bila pikir balik pesanan tu, huh!
berpeluh pikir.
kenapa aku??!!!
aku benci.

kalau ada something dat i should know, just tell me.
it's ok. i sure i'll be okay.
it's just dat i wanna da truth.
hate thinking of something bad.
hate thinking of regret to know u.

fuhh... all da negative should deleted.
ok im feeling better ryte now.

bye.

DELETED.

October 24, 2010

jom kawen..

title macam ape jew kan..
tettt... bukan aku yang kawen lah.. study dlu sampai habis baru pikir nk kawen.
sedangsedang study semalam, jumpa video yang sangat swwweeeettt ni...
mehhh layan ramairamai.



.: Majlis Persandingan Hazriq & Nurul :.



Nawal & Firdaus




AIQA & HARITH






Munir + Syikin





suka suka suka!!!!!!
commmeeelll sangatsangat.. :)
nampaknyew lepas ni makin ramai la yang berimpikan wedding video untuk hari bahagia mereka..
wahhh!!!


SAYA NAK JUGAKKK!!!!!



October 19, 2010

apa ni?

assalamualaikum...
seminggu lebih dah tak berupdate blog ni..
cian dia kena pinggir.. huhuhu..
serabut sikit otak ni sebab ada perkara yang tak diingini dah berlaku + exam jumaat hari tu..
tapi nak cter ni,
hari isnin minggu lepas, fakulti buat jamuan raya. actually masa tu dah habis syawal.
tapi nak buat macam mana kan.. layan jew lah..

meh nak show off sikit sambutan raya kami yang memang meriah.


masa mulamula datang. actually tak de la lambat sangat datang. 
event suppose jam 8 tapi kami sampai 8.30.
kire okay lah tu kan



pentas tu kami yang punya..
jangan marah yew..
banyak gilew pose atas pentas tapi lebihlebih la pulak kalau letak semua.






medic band group
gempak lah.. ingat doctor tak pandai ke nak layan gitar, piano, menyanyi.
doctor serba boleh la weyhh.


before sampai kolej, sempat lagi singgah kat bustop untuk berposing,
maaf yek.



October 7, 2010

new excitement

kami ke hospital la hari ni...
wahhh.. serius sangatsangat syok...
pengalaman baru dalam hidup as a medical student..


meh nak story sikit apa yang berlaku sepanjang hari ni.
okay start..

ini group kami.. tapi tak semua.


dari semalam lagi sebenarnya aku rsaw betul kalau tak sedar pagi tadi.
mujurlah sedarsedar pukul 6.
fuhhh... memang lega den...
dah la nak kena p naik bas kat mawar.
jauh tu...


jam menunjukkan pukul 8.15 pagi..
we arrived here....


yess.... at hospital selayang..
tour sendiri tu untuk cari lecture hall..
how independent we are??
padahal semua tak tahu pon kat mana da lecture hall.
usaha tangga kejayaan kan? cewahhhh... haha

then ada sikit brief by da doctor kat sana bout examining da patient.
mendengar dengan tekun..
pehhh... baekk sungguh..
tak suara pon.. semua fokus...
cayalahh!!!






next, dibawa ke wad according to group masingmasing.
ok. aku dapat doctor pakar tulang.
so dibawa ke wad lelaki ortopedik.
experiece yang teramat syok is dapat apply what we had learn to da real patient.




korang jangan ingat senang taw.
bukan senang nak dapat permission by da patient.
tapi most of em, da bese dah dengan student macam kami nih..
so, kira selamat lah jugak,
another cabaran yang besar masa jumpa patient is nak kena translate apa yang dibelajar tu dalam bahasa melayu..
punyalah susah nak elicit reason kat patient bila kat hospital. 
ayat melayu gilew a skema..
contohnya,
adik, bolehkan saya ingin tanya kenapa adik masuk hospital?
memang ambil masa yang lama nak tukar ayat tu nak bagi sedap.
alihalih sendiri gelak dengan ayat sendiri.
kalau speaking tu, masingmasing laju je berkatakata...
(pehhh.... memang gempak la korang... haha)


tak dapat nak letak pic dalam wad sebab macam not allowed to snap pic jew.. huhu


next destination....




fakulti perubatan kampus selayang.

sejujurnya, kampus ni memang sangatsangat cantekkk!!
memang betul la orang cter library paling mahal kat malaysia.
outstanding habes..
bangunan pon gempak gak uh..

kitorang buat apa ek kat sne???
mmmm........
ooooo....
check blood pressure and buat presentation....


apa yang penting??
kerjasama!!!
hah... tu jew lah...
tak tahu dah nak cter apa... 
saje nk menghilangkan buhsan... hehe

siapa kita?

Cuba kita fikirkan sejenak dan insafilah siapa kita

****************************************************
MUTIARA MINDA
Teringat pesan ayahanda...
"sudahkah di Qada' Solat yang lepas-lepas?
Jika tidak ingat, gantikanlah dengan mengira berapa usia kita
sekarang ditolak kira-kira 10 tahun dari mula akil baligh kita... "
Subhanallah, betapa alpa nya kami...
sesungguhnya Engkau maha penerima taubat...
****************************************************

Peringatan buat diriku yang sering lupa... ... ..
Adakah kita seorang Islam ?
Pernahkah kita terfikir... Hidup kita ini hanyalah sementara.
Sampai masanya kita akan pergi menemui Allah. Apakah bekalan
dan persediaan kita menempuh hari kematian. Dalam kita mengejar kejayaan dunia,
kita sering lupa bahawa tujuan hidup kita yang sebenar...
 apakah pilihan kita?
Beruntunglah orang-orang yang berebut-rebut menagih ihsan dan kasih sayang Allah. Sesungguhnya keredhaan Allah yang kita cari.
Dunia yang semakin tua ini sering dilanda masalah, bermula daripada jerebu, kegawatan ekonomi, timbul pula gejala murtad...
Fitnah.. gempa bumi, peperangan dan bermacam-macam lagi.
Ini sebenarnya adalah ujian Allah kepada kita.

Adakah kita benar-benar menginsafinya.
Semua ini juga adalah bala!!
Tanda kemurkaan Allah!!
Adakah kita benar-benar seorang Islam ?
Maka,adakah kita fikir bahawa kejayaan kita di Universiti dapat membawa kita ke syurga?
Adakah kita fikir bahawa kejayaan kita adalah kerana usaha dan ikhtiar anda
sendiri.
Tidak malukah kita mengaku diri kita hebat, bijak, rajin ...
Walhal semuanya adalah kurnia Allah.
Segala kelebihan yang ada pada kita adalah datang nya dari Allah.
Apakah kita fikir Allah itu akan menyukai hambaNya yang tidak bersyukur.
Adakah kita yakin kita seorang Islam
Sedangkan Rabiatul Adawiyah tidak mahu melupakan Allah walau sedetik sekalipun. Hassan Al-Basri pula menangis sampai berjujuran airmata kerana menyesal melupai Allah dalam beberapa minit.
Tetapi, mengapa kita masih leka buai perasaan...
Tidakkah kita berasa rugi kerana kurang berzikir kepada Allah..
Tidakkah kita berasa rugi kerana kurang berselawat kepada Rasulullah...

Siapa diri kita sebenarnya!!!!
Firaun?  Tentu tidak..
Jadi, siapa kita?
Sebenarnya, wahai manusia yang berasal dari sekepal tanah yang hina!!!!
Apakah kita yakin kita bertuhankan Allah ?
Maka, mengapa kita tidak mahu mengejar Dia...
Mengapa kita masih mendedahkan aurat.
Mengapa kita masih tidak mahu menuntut ilmu.
Syariat,Tariqat, Hakikat, dan Makrifat. Feqah dan Tasauf...
Dapat kah kita menghuraikan cabang-cabang ilmu tersebut..
Tidak malukah kita kerana gagal menghuraikannya, jauh dari mengamalkannya.
Adakah kita harus mempersalahkan puak-puak kristian yang berjaya memurtadkan ribuan umat Islam
jika kita sendiri gagal memperhebatkan pertahanan diri.

Ketahuilah...
sesungguhnya Iblis itu amat suka kepada mereka yang tidak berilmu..
Sedarilah bahawa, kejahilan boleh menyebabkan dosa.
Kita tidak takut dosa.Berapa banyak amalan kita yang boleh menghapuskan dosa seharian.
Apakah kita begitu yakin untuk menempuh akhirat ?
Siapakah kita menjelang hari kematian?
Adakah kita seorang Islam.
Bersediakah kita berhadapan dengan malaikat maut.
Apakah kita merasakan diri kita terlalu mulia sehingga tidak ada daya untuk menjauhkan diri dari perbuatan mungkar.

Kita pergi kuliah, pergi kerja ** kita yakin kita telah menutup aurat?
Kita solat ... ** kita yakin solat kita tidak tercela?
Kita makan ... ** kita yakin rezeki yang kita jamah diredhai Allah?
Kita minum ... ** kita yakin di akhirat kelak kita akan dapat minum seperti yang kita minum sekarang?
Kita ketawa .. ** kita tidak malu pada Allah?
Kita cemerlang dalam SPM,PASCAL, LOGIK, TITAS,C++, ... **
kita yakin semua itu dapat membantu kita menjelangnya fitnah kubur?
Kita berpuasa ** kita yakin puasa kita mulia sehingga dapat membela kita di hari akhirat?
Kita sihat .. ** kita yakin Allah muliakan kita?
Kita sakit .. ** kita tidak malu pada Allah kerana menarik balik nikmat kesihatan?
Siapa Kita ? Kita adalah manusia yang berasal dari sekepal tanah yang hina dina.. betapa hinanya kita...
Tapi, kita masih mampu tersenyum dan tertawa.

Bersedialah menempuh hari selepas kematian, bersedialah untuk menempuh sakaratul maut.
Burulah cinta ALLAH, sebelum Allah menutup pintu rahmatnya.
Sesungguhnya kematian itu adalah sesuatu yang PASTI... ... !!!!

SIAPA KITA... . ?

Wallahu'alam ...

****************************************************

4 IBU UTAMA

A) Nabi S.A.W bersabda yang bermaksud:
Ada 4 di pandang sebagai ibu iaitu:
1) Ibu dari segala UBAT adalah SEDIKIT MAKAN.
2) Ibu dari segala ADAB adalah SEDIKIT BERCAKAP
3) Ibu dari segala IBADAT adalah TAKUT BUAT DOSA
4) Ibu dari segala CITA CITA adalah SABAR

B) Berpesan-pesanlah kepada kebenaran dan Kesabaran.

C) Beberapa kata renungan :
Orang yang tidak melakukan sholat pada :
Subuh : Dijauhkan cahaya muka yang bersinar
Zhuhur : Tidak diberikan berkah dalam rezekinya
Asar : Dijauhkan dari kesehatan / kekuatan
Maghrib : Tidak diberi santunan oleh anak-anaknya.
Isha' : Dijauhkan kedamaian dalam tidurnyaAl-Quran:

Sembahyanglah sebelum kau disembahyangkan oleh orang
lain!!!

Ingat mengingati amat perlu antara kita semua umat Islam.. :)

p/s : terima kasih kepada incik di skype yang memberikan saya info ini.

October 5, 2010

gud luck


GOOOODD LUCK!!!!

pagi esok ma brother, Khairul Naziman gonna start to sit for an exam PMR
wanna wish him a very good luck and hope  he will do it well
u can do it yeaaa..........

pic tahun lepas pon kira ok la kan???
hehe....
walaupun banyak mainmain...
harapharap exam dapat buat leklok la eh...
jangan dibuat apa yang dah dipelajari till form3 ni sesuatu yang siasia..
chaiyokkk!!!


****************


selamat ber'call' free wif mr.celcom..
wahhh... syiokkkkkkk.
dapat borak, borak, borak puaspuas...
mulalah masa dan ketika untuk becerita ceritacerita hangat...
(astaghfirullahalazim...)
retire from gossip please...
ehhh ehhh ehhh...
ma besday kew???



no! no! no!
lambat lagi.......
another month lorhhh....

sebenaryew sebab register guna ic member..
o yea, today is tuan punya ic punya besday la kan??? (berapa banyak "punya" da..)
 nway, epy besday dear... luv u.. 
lama tak jumpa n miss u so much lorhhh...


okayy lah.. tu je for today...
bubye... 
mari menyambung study...



October 3, 2010

bila dah jodoh

guy : saya suka awak. saya nak couple dengan awak.
gurl : erkk?
guy : tapi awak nombor 2.
gurl : apa ni?
guy : saya tetap sayang awek saya. saya takkan tinggalkan dia walau apapun terjadi.
gurl : macamana awak boleh nak couple dengan saya sedangkan awak masih lagi dengan dia?
guy : dia tahu yang saya nak mintak couple dengan awak.
gurl : hah? dia tak kesah?
guy : dia ok je. tak pe. kasih sayang saya boleh dibahagi-bahagi.
gurl : takpelah awak. saya ni bukan desperate nak kan lelaki pun.





serius ni kisah benar. perggghhh.. ada jugak ek orang macam ni? sungguh aku tak percaya. mana dia tahu yang dia tahu nak bahagibahagikan kasih sayang dia?


aku pelik macamana awek dia boleh bagi permission pakwe dia nak couple dengan orang lain. takkan lah dia tak rasa marah. dia tak de perasaan ke bila tahu pakwe dia menyimpan perasaan dekat perempuan lain sedangkan dorang masih lagi berhubungan baik? malah sanggup bunuh diri kalau ditinggalkan. sampai relakan diri dimadukan. fuhhh.. dunia dunia.. hairan aku.


mungkin ni antara golongan wanita yang bakal dapat payung emas kot kalau tyme kawen nanti sebab relakan suami untuk beristeri lain dengan hati yang reda. tak dapat aku bayangkan keadaan macam tu. dia memang seorang wanita yang hebat la kot.


tak kesahlah apa nak jadi. yang penting, kita kena tahu yang semua atas muka bumi ni semua milik Allah. Allah boleh beri dan amik apa yang kita ada pada bilabila masa sahaja. jadi kita tak boleh nak tamak untuk mengimpikan kebahagian bersorangan tanpa mempedulikan orang lain. mungkin apa yang kita miliki sekarang itu, terdapat sedikit hak untuk orang lain. jadi bersedialah untuk menghadapi apa yang bakal terjadi atau berkongsi dengan orang lain apa yang kita miliki kerana hanya Allah penetu setiap apa yang bakal terjadi dalam hidup ini. dan sentiasalah berdoa agar sentiasa dirahmatiNya.





p/s : wanita hebat mampu menggoncang dunia.

October 1, 2010

layan lah

hari yang syok.. 
kelas pukul 3...
hari ni entah datang roh dari mana aku semangat study..
awal pagi bangun...
(padahal takut kena marah dengan lecturer kalau tak siap kerja)
aku takut sikit dengan lecturer physio ni..
sebab dia perempuan..hehe

sambil dok siapkan kerja, aku layan kejap blog membe aku yang sorang ni..si maghrib
sweet sangat sebab dok baca post yang berkaitan dia dengan awek dia yang kecik n comel tu, ayu and membe2 kitorang yang lain..
dok senyum sorangsorang gak la aku. (bukan dok layan post dia yang merosakkan otak aku tu...hehe.. jangan marah yew reen.. gurau2..)
sambil tu duk la jugek melayan lagulagu yang menyentuh perasaan kat lappy yang tercayang nih..
then sambung balik kerja sampai la dah boleh kira tahap siap lah..


tulisan malas pun nak bagi orang lain tengok... tak malu betul..


semangat nak tayang kerja...



layan makanan yang mencergaskan otak aku tyme study...
perghhhh..... memang sedapp...

eyhhh2.... dah2... cukup cukup cukup....
kerja tu je yang dah siap.. bacayew belum ag...
(kantoi.............)

k lah.. mahu sambung study...
saja nak hilangkan stres je nih...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...