March 28, 2011

dapat baby gurl.

dapat baby? opppsss...
bukan aku lah!

kawan saya dapat baby! 
dah sebulan. nak tengok. nak tengok.
baby gurl. mama dia cantek+comel. papa dia aku just dapat tengok gambar je. tapi okay jugak lah. not bad. handsome lah jugak.

aku duk bayangkan cane lah baby gurl dorang tu. mesti comel gak nih! selalu mesej asyik lupa nak soh dia mms pulak. ok. aku kena p buat request kat dia now!

tak sabar nak pergi kuantan after final exam. weee. ida. nantikan kedatangan aku. haha.

March 26, 2011

jom jaga hati orang

huwaaaaaaaaa.. nak balik. nak balik. nak balik.

aku sangat homesick sekarang. harihari ingat rumah. dah dekat sebulan ni tak jumpa mama and abah.  naseb baek la adik aku study kat sini jugak. so aku paksa dia stay kat bilik aku dua tiga hari ni. sekurangkurangnya home sick aku tu get down lah sikit.

hari ni pergi jalan sampai seksyen 7. fuh. tengah panas kot. makin hitam lah aku. garagara nak makan kat ummi. balik. tidur. apa pun tak menjadi. study konon. stado ada lah. ggrrr. stres stres.

petang ni membemembe aku plan nak pergi swimming. there's one thing yang they do they will not ask me to join. it is swimming. they know yang aku paling tak suka pergi swim. tetiba hari ni nak paksa aku pergi? forget it. i wont do that. haha.

bangun bangun tidur, my friend came. pelik lah. aku terpingpinga. ok. she feels sad actually.  beberapa minit sebelum datang jumpa aku, something bad happen to her. hurmm. i can be a good listener. tapi kadangkadang aku tak pandai make others calm. she pun cerita apa yang jadi kat dia tadi. ok. da paham. sabar je cik *.*

aku dengan rasa bersalah tanya, "it is me makes u feel like this? sorry."
cik *.*: "if u, i wont find u now. dah la tdo. takkan tetiba u."

*heeee. malu. tolong a jangan ungkit bab tidur aku.

perasaan di malukan bertubitubi tu memang sakit kan? i had going through that situation. anybody does. aku yakin. someone boleh buat apa pun ke atas orang lain, nak cakap apepon untuk raihkan perhatian orang terhadap dia dengan memalukan atau mengungkit anything about that person. tapi tu akan menyakitkan hati dia.  walaupun dia buat muka selamba rock je kan. dalam hati ada taman beb. tapi tu lah. orang yang sakitkan orang lain ni takkan  realise yang they had hurt others. kalau dia tahu, mesti dia mintak maaf kan? kan? except lah if dia intentionly nak malukan orang tu.

walaupun aku cuma jadi pendengar to her problem. tapi aku tak nafikan aku pernah buat things like that. nobody perfect. tapi at least kena sedar yang kita pernah buat orang kecil hati. it is better than u continuously hurt orang tanpa hati and perasaan. menipu lah kalau kau sendiri yang terkena like apa yang kau buat kat orang tu, kau takkan terasa apaapa. manusia ni. luar je nampak kuat, kental like hati kering je kan. padahal dalam hati tu tersembunyi macammacam feeling.

now she is better. i learned something from her today. thanks dear. ilove u so muchhhh.




March 25, 2011

our last visit. fuh! lega.

okay today was the last day for hospital visit. berbedor betol.


boleh pulak bas sampai lambat sangat pastu apa lagi dr.S yang garang tu pon marah lagi a kan. siap mention lagi budak medic ni malas. haish. padahal jam. bas sampai kul 7.30 pagi. ggrrr. setengah jam tau tunggu bas. redah hujan lagi. pastu sesak pulak tu kat federal highway tu. bukan salah kami! kami dah sampai awal kat bustop. siap boleh beratur buat barisan lagi kat situ.

bersyukur gilak a dapat patient yang boleh bagi komitmen jawab soklan kami yang macammacam. mujur lah dapat group yang best. doctor pergi tinggalkan kitorang then go to his clinic. huhu. sejam amik history. pastu g makan. kul 12.30 barulah doctor datang. tapi yang datang tu coullege dia. 

semua tercengang. memang aku tengok muka membemembe aku. wooo!!! gatal an korang. ish ish. 
"im dr. hushairi. i will replace with dr.hisham. so lets start with the first group."

first group pon pergi la present. kami pun menunggu dan terus menunggu.
tunggu.
tunggu.
tunggu.
tunggu.

group tadi pon keluar from bilik seminar. 
husna keluar, siap bisik lagi kat aku "fiza, doktor ni sangat best. baik."

aku tersengeh. hehe. sebenarnya aku memang dah fobia dengan doctor kat hospital ni. dorang ni sangat berbeza dengan masa dorang mengajar kat kampus shah alam. 

contohnya hari tu. i mean bulan lepas. dapat one surgeon ni for bed side teanching. beliau sangat la terkenal masa lab anatomy dengan sikap baik beliau. beliau ajar pon best. membemembe aku ada je yang admire to him. comel?? euw. aku tak paham. ntah tang mana ntah comel. aku terima je lah kenyataan tu kan. dengan anggap yang dia sangat baik. semangat lah ni. follow him masuk ward orthopedic. da lah tingkat 6 (kot. takingat dah. tapi tinggi gak lah. semput!) kena naik tangga. pastu kena marah sebab tak dapat history from that patient. serously susah nak talk with certian patient having delirium. 2 jam berdiri dengan tak makan pape langsung before that. ayatayat dia yang mencungkil hati dan perasaan memang aku takkan lupa lah sampai bilabila. down jugak lah.


tapi tadi. kenyakinan dah dapat balik. yeayyhh. belajar sungguhsungguh. amik history elokelok. aku siap volunteer lagi nak present pasal patient tu. haha. but still ada je yang kena komen by the doctor. yelah. baru lagi kan. yang penting kena berkeyakinan. hee. ni semua garagara nak redeem balik kenyakinan yang dah hancur masa last month.  

betul cakap husna. doktor tu best. tapi disebalik tu. aku paham. maksudnya,  hahaha. ish ish. though muda lagi tapi still an experienced specialist jugak kan. cara nak ajar student tu kena berhikmah. baru student rasa gembira untuk belajar dan semakin improve kan diri sendiri.




p/s: yang karut marut tu semua tak penting. yang penting is the ilmu that we got for every visit. hope to learn more. tenkiu.


March 20, 2011

fiqh perubatan? apa tu?

fiqh perubatan? apa tu? mulamula aku pun tak sure apa benda la fiqh perubatan ni. hurmm. bila dah join barulah rasa macam, ooo. macam ni rupanya. sebuah program untuk membentuk para pengamal perubatanyang bakalbakal ni terutamanya  untuk menitikberatkan keislaman dalam diri mereka. bukan je jadi doktor yang tahu nak ubat sakit orang. tapi doktor yang menjaga juga keperibadian pesakit tu. like solat dia, aurat n lainlain.

sehari sebelum nak pergi seseorang berkata, "apa fiza? nak g fiqh perubatan tu? woowww!!" pastu siap gelak lagi tu.

sampai pulak kat dewan masa pgi tu. depan meja pendaftaran. membe yang lain pulak, " eyhh. fiza lah!! fiza datang"
sorang lagi, "hai fiza. fiza?? rajinnya fiza..."

dalam hati aku, "woii... jahil sangat ke aku ni sampai pelik sangat kalau aku datang kat bengkel exco modal insan macam ni hah?? "

back to our topic, sekarang ni memang obviously la kan, mana lah nak cari doktor yang tanya patient tu da solat ke belum. tapi ni lah objektif bengkel ni. nak bentuk peribadi tu dalam seseorang muslim yang bakal jadi doktor ke, nurse ke, atau pun penjaga orang sakit.


antara isunya ialah pakar bedah kena la solat dahulu sebelum melakukan pembedahan. kerana solat itu adalah tiang bagi seseorang islam yang beriman. dan sekiranya pembedahan tersebut dijangka mengambil masa yang agak lama sampai makan masa 6 jam, mereka dibolehkan solat jama' sebab takut tertinggal pulak waktu solat dalam masa bedah orang tu.

bagi pesakit pulak. Allah telah bagi rukhsah untuk memudahkan lagi mereka semua solat. sebagai bakal doktor, dalam ceramah ni, ustaz tu siap ajar macam mana doktor boleh tolong pesakit ni ambil wudhu and solat ikut apa yang pesakit tu mampu. yang penting tak tinggal solat. selagi ada hati, mesti kena solat taw!

naseb baek la ada jugak yang tahu buat tayamum. nak harap zaman buat UPKK n PAFA dulu je, memang tinggal kenangan je lah.

macam mana doktor atau staff nurse nak wudhu' kan pesakit yang terlantar.

 ustaz ni memang lawak. memang gelak tak berhenti. sempoi gilak. haha


solat itu tiang agama. tanpa solat, runtuhlah agama itu. jadi, jagalah solat anda okay!  :)

March 19, 2011

arggghhh... mood aku sangat sedih sekarang!
gambar tu! gambar tu!
tak suka. tak suka. tak suka. 

mood aku dah hilang terbang melayanglayang sekarang.

mood belajar hilang. off tido sekarang. bye!

lemas dalam boat

 malam hujung minggu. so aktiviti ialah makan luar. korang plan. aku follow. haha. chill.
menu: steamboat
jam: 8pm.
veneu: flaming steamboat, sunway pyramid.



sebenarnya of coz la we took more than this kan. haha. segala bagai yang pelikpelik semua balun. ahh. yang penting kenyang. so kalau ada yang dapat diarrhea to pahampaham je la yek. sebab terlalu banyak consume water snail kot. haha.







ok dah kenyang and nak balik. mengantuk sangat!

 jom datang sini ramai. dekat dengan pintu masuk sunway yang depan highway tu. harga sangat la berpatutan. and sangat berbaloi with apa yang korang nak makan. RM25 and korang boleh ambil what you want with no limit. it is more worth it than makan chilli's, johny dan sebagainya tu.tu pun if korang pilih makanan yang nak rebus tu yang korang jarang makan lah. kalau korang p amik fishball yang common tu berpingganpinggan, memang tak berbaoi lah eyh. just that u have to elakkan pembaziran ye. membazir itu amalan syaitan. tak elok tau.
bak kata hanis, "korang, jangan makan yang murah okay. rugi.haha. yang tu boleh je dapat kat dc"




this is what happen when doctors wannabe pretend to be model. 
boleh an we want actually wannabe 21 forever. haha


untungnya berada at sunway pyramid tengah malam time kedai dah tutup. first, we wont habis duit and second no want will intrupt u to snap picture. LOL


p/s:siapa nak makan steamboat? jom belanja aku! hee :)


March 17, 2011

dapat roomate baru

fuhhh.. akhirnya siap kemas bilik. bilik aku dah cantik la weyhhh. susunan almari dah ubah. haha. baek punya. terharu dengan diri sendiri sebab mampu heret almari. lap kipas lagi tu. haha.

ni semua garagara dapat roomate baru. cis. dah nak habis semester pun nak tukartukar bilik. dan untuk kesekian kalinya, roomate aku ialah MPP. bila hah aku nak dapat roomate yang tak busy? malammalam mesti keluar meeting. huh. like i care pon. bukan nya aku nak bertepek dengan dia pun kan. 

tengah duk kemaskemas barangbarang, papers. aku terjumpa satu borang. borang tu aku jumpa dalam fail jawatankuasa perwakilan kolej aku. about penghuni kolej delima ni jugak lah.

hurmm. serius aku tak paham. kenapa orang nak tipu pekerjaan parents dia kat kawankawan lain ek? perlu ke malu dengan apa yang parents kita buat untuk cari rezeki untuk keluarga? serius aku sedih dengan perangai macam tu. 

fyi, kami berkawan with u not because of u pretend to be kaya ke, berkuasa ke, hidup mewah ke, beli barangbarang branded ke. but because of u urself. kami suka berkawan with u. u are a good friend. tolong a jangan buat macam tu. ur parents will surely be sad if they know about this. and the other friends pon will surely dissapointed with u. i hope u will sedar this thing sooner or later. :')

March 15, 2011

betul ke hujan asid?

post special untuk abang kedai kat dc.

ggggrrr... sebab kau lah aku kena mandi hujan acid hari ni. 
betul ke hujan tu hujan asid? ntah. aku pun tak tahu.
nak kata tipu. macam betul. sebab siap dengan BBC flashnews announce lagi pasal tu. alaaa... mati la aku.. huhu

ni sebab abang kedai tu a ni. beli nasi dengan tomyam pun nak tunggu kumpul banyakbanyak baru nak soh tukang masak tu masak. tak fair betul.huh.

"ermmmm. lambat lagi ke tomyam yang 3 set tadi?" sambil buat muka paling hina and bukan tengok muka orang kedai tu tapi tengok membe aku. pehh. geram. haha. hari ni tetiba la saje nak cari pasal. selama ni diam je kalau berjam pon.

"jap eyh. ikut turn."

"turn ke?". diam. ahh. tipu nih. mana ade ikut turn kalu duk kumpul menu gtu. ingat aku ni budak sekolah tadika ka? haha. lantak kau lah. malas aku nak kecoh.

haha. alihalih membe aku pulak p tanya. disebabkan ke'fedup'an. siap pon.

huarrgghh. balik dalam hujan. ok kalau aku sakit, aku akan salahkan abang tu. kalau aku masuk spital, korang belasah abag tu auw. hahaha..

dah la. tu je aku nak mengarut. bye

March 14, 2011

terima kasih

to: fiza rashid

aku minta kepada ALLAH setangkai bunga segar..
DIA beri kaktus berduri.
aku minta kupukupu..
diberi ulat bulu.
aku sedih dan kecewa..
namun kemudian, kaktus itu berbunga indah sekali dan ulat itupun menjadi kupukupu yang sangat cantik.

Itulah jalan ALLAH, indah pada masaNYA! 
ALLAH tidak memberi apa yang kita harapkan..
tapi IA memberi apa yang kita perlukan...
kadang kita sedih, kecewa dan terluka.
tapi jauh di atas sana DIA sedang mengatur yang terbaik dalam kehidupan kita.


from: anonymous. 

terima kasih bagi mesej ni pada masanya. who r u? ai tanya sape takmo pulak reply. nway tengs sangat. seems like u know me well.  hurmm. *thinking
mybe ai terdelete ur number ke sorry. tapi tolong lah ngaku sape u nih!!

March 13, 2011

holiday wit maraton movie

mid sem break is over. cuti seminggu tapi only few days at home. kena tinggal. huhu. my family balik kampung. arrggghhh.. syiok yew. jeles. jeles. tiada yang lebih menjeleskan selain balik kampung.

semalam dapat call from mama kat kampung. tot nak tanya khabar. but, u know what my mum ask. 
"long. long. nak jersi malaysia tak??"
"what? haha... boleh. boleh." dah tergelakgelak.
"warna kuning ok?"
"biru. biru. tak mo kuning."
"kenapa xnak kuning? kuning la cantik"
"kuning kaklong da ada. hehe."
"takpayah la macam tu,long"
"tapi biru takda lagi, ma. boleh la ok. hehe."
"yelah.yelah"
"thanks!"

yeahhh... semangat! demi muslim ahmad! hahahaha...

maraton muvee. haha. dua muvee je pon. kira maraton ka? boleh la eyh. as reward a kununkunun sebab stay lama an kat kolej. "menimba ilmu".erkkk.
mulamula tegok BIG MOMMA kat JJ Bukit Raja. best lah cerita ni. bout relationship between father and her son. disebabkan si anak mahukan ayah dia sign a kontrak, both of them terlibat dalam satu konspirasi besar dan menyebabkan mereka terpaksa menyamar sebagai perempuan di salah sebuah sekolah music.

this story memang lawak. tambah pulak ada seorang jejaka ni. nampak macam dah tua. ya allah kalau dia gelak. haha. semua orang terdiam bagi peluang kat dia gelak sorang. perkara ni memang biasa terjadi dalam wayang ok.

next is. hikayat merong mahawangsa. balik semula ke kolej. makan kejap. then ke sunway for this film. filem ni turut ditayangkan di 72 buah negara yang lain. berdasarkan sejarah negeri langkasuka atau kini dipanggil kedah. cukup hebat anak malaysia kini mampu membuat filem yang menggabungkan pelbagai aksi, magis, mitos dan kesan visual yang sangat memukau para penonton. namun, tetap diselitkan juga sedikit unsur lawak yang mencuit hati.pelakon juga terdiri daripada pelakon luar dan dalam negara. maka filem ni most of the time they will speak in english. 

ai dapat second row sit. peh. memang sakit a kepala. dah la tiket pukul 10 malam. bayangkan berapa kali ai menguap. balikbalik terus tidur. memang sangat tak larat.












okay. it is enough fiza. u dah pokai dah sekarang. cut off all from now on. no more shopping, muvee'ing', game'ing' atau yang sewaktu dengan nya. huhu

March 7, 2011

mambling nagging grunting

Allah takkan uji hambaNya yang tak cekal. so ai ni kuat la eyh? kalau orang kuat, takkan mengeluh kan with what ever happen to them kan. they also won't cry because of that silly thing. haha. seem that you takda la sekuat mana cik fiza yang kuat perasan. 

zima.... jumm teman ai nangis kat level 20 plisss. huhu. padahal masingmasing tengah cuti. and ada kat kampung masingmasing. saje je nak meraung gak dekat sini. i miss the time you teman i crying kat level 8 hari tu after result ES keluar. though tak boleh merubah apaapa, at least i feel better. ai boleh berbual dengan semua orang like nothing happened. ai also could afford myself to smile all the time.

i've been thought, we have to take anything from past as our teacher in the future but then dont ever let the past overshadow us in what ever we gonna do. all this akan buat kita become someone yang pengecut kalau kita biarkan diri dibayangi masa silam. penakut nak hadapi sesuatu or even mendapatkan sesuatu which maybe belong to us.

if we still not aware about this, dont blame someone else we lose what we want or even who we love.haha. gedik yew ayat. ceyh!

jangan fikir yang langit tu selalu cerah. hidup ni tak seperti apa yang kita mahukan. sebab kita hanya menjadi bahan dalam eksperiment dunia ni. Allah dah tahu segala rancangan yang dia cipta untuk kita. kita cuma perlu tabah untuk lalui setiap apa rancangan tu. huh. kuat gilak ai motivate diri. hurmm.

erk. cepat la masuk clinical year. nak rasa hidup yang busy sampai tak sempat nak buat benda lain. then ai boleh elakkan diri berada kat dalam hidup orang lain, troubling and disturbing others. 

serius ai rasa like sedang menyusahkan n menyerabutkan orang sekarang. *u know who are u* 

so sorry la yew.
sudah la. tu je ai nak mengarut. dah kering idea. mengantuk jugak. bye.

rompakan laptop

rindu laptopppp..huahrggghhhh!!!!
baek sangat balik rumah tak bawak balik lappy. alasan munasabah ialah malas nak memberatkan bahu. bukan penting pun lappy nih. buang masa adalah. bajet la tu. kununkunun balik rumah nak study. at lis ada input sikit. 

tapi tak sampai beberapa jam kat  rumah, dah berebut pc dengan adek yang nak main game. ahh. ai sister. ai mesti dapat. hahaHAHAHA.

petang tu, pergi hantar my sis back to shah alam. dah siap dah ni bawak kunci bilik. ingat nak ajak abah singgah bilik jap sebab nak amik lappy. AHHH. tak payah la. susah je.

balik tu, singgah kedai makan. abah pun tanyalah. "long, tadi napa tak singgah ambil laptop. nanti berebut lagi dengan adek nak main game."

"alaaaa... bukan nak guna sangat pun laptop tu. asek2 online jah. busan dahhh"

HAHAHAHAahahahaha...sesampai je kat rumah. adusss... busan dehhh...
"pc tak leyh kacaw adek nak guna an? hurmmm...
apa den nak buat nihhh......"
berfikirrrr..... "LAPTOP ABAH!!!!"

naseb lah abah. tak bagi kaklong guna pc kan. laptop abah la jadi mangsa. hak milik kaklong sementara okay! heeeee~

tenkiu. luv u. HAHAHAHAhahaha



March 6, 2011

s.a>bangsar>s.a

내가 지금 그나마 정말 이런 느낌은 내 가슴속에 언제까지 하지만 난 당신이 그리워요.
난 당신 실망하지 않습니다 희망

kalau cik ema boleh buat schedule dia balik rumah hari tu, ai pon nak buat jugak lah.
heeee.
6.45: bangun solat subuh.
7.00: kemas bilik.kemas beg and kumpul barang yang nak kena bawa balik rumah.
7.30: mandi and bersiap. pakai selekeh je pun tak pe sebab nak balik rumah je. bukan nak jumpa si kekasih hati. (ooooopppppssss... apakah???)
8.10: naek bas at bustop mawar. fuhhh lega tak payah tunggu lama. pelik betul dengan studentstudent UiTM ni. ahad pun dorang ada kelas. tak letih ke? tidur dihujung minggu lagi best la weyyyy...
8.30: sampai seksyen 2. memang bernasib baik sungguh hari ni. sampaisampai terus dapat bus... 
9.10: sampai rumah. oooyeayyyyy... mereka sedang bersarapan. ai pun apa lagi kan. langkah kanan aje. hehehe


tengahari pulak. berjalanjalan di jalan tar. beli itu, beli ini. hehe. lupa masalah. selain dari tidur, ni cara laen nak hilangkan fikiran yang bukanbukan dalam tak ini. dapat jam baru! weee... setelah berjaya bodek my sis. hehe... beli beg baru jugak! puas hati!

then back to shah alam again. ceyh! if ai know lah abah yang will antar my sis, ai takkan susah payah bangun pagi, naek bas, terlentok dalam bas. nasib badan betul lah. dah la tambang balik mahal. hahaha. *sigh!


blooming tot: nak ckpke tak. nak ckp ke tak???!!! kadangkadang diam itu lebih baik. huh!

March 1, 2011

ya allah.. redhailah aku

Ya Allah ya Tuhanku

Kusujud pada kudrat-Mu
Kuserahkan jiwa ragaku
Pada takdir iradhat-Mu

Pimpinlah daku dalam redha-Mu
Kasihi daku dalam rahmat-Mu
Hanya pada-Mu aku mengadu
Ya Allah ya Tuhanku.


semoga kau redhai setiap apa yang aku lakukan. semoga semua diberkati oleh mu. setiap apa yang berlaku dan bakal berlaku atas ketentuanmu. segala  telah tercatat dan apa cara sekalipun, pasti akan berlaku. sesungguhnya aku hambamu yang lemah dan hanya mempu menurut segala perintah mu. sekiranya semua sudah ditakdir begitu untukku, aku redha. dan keberkatanmu aku pohon. kau bantulah hambamu yang sangat lemah dalam menempuhi segala rintangan dalam hidup ini. kerana kau lah maha pengasih lagi maha penyayang.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...