March 20, 2011

fiqh perubatan? apa tu?

fiqh perubatan? apa tu? mulamula aku pun tak sure apa benda la fiqh perubatan ni. hurmm. bila dah join barulah rasa macam, ooo. macam ni rupanya. sebuah program untuk membentuk para pengamal perubatanyang bakalbakal ni terutamanya  untuk menitikberatkan keislaman dalam diri mereka. bukan je jadi doktor yang tahu nak ubat sakit orang. tapi doktor yang menjaga juga keperibadian pesakit tu. like solat dia, aurat n lainlain.

sehari sebelum nak pergi seseorang berkata, "apa fiza? nak g fiqh perubatan tu? woowww!!" pastu siap gelak lagi tu.

sampai pulak kat dewan masa pgi tu. depan meja pendaftaran. membe yang lain pulak, " eyhh. fiza lah!! fiza datang"
sorang lagi, "hai fiza. fiza?? rajinnya fiza..."

dalam hati aku, "woii... jahil sangat ke aku ni sampai pelik sangat kalau aku datang kat bengkel exco modal insan macam ni hah?? "

back to our topic, sekarang ni memang obviously la kan, mana lah nak cari doktor yang tanya patient tu da solat ke belum. tapi ni lah objektif bengkel ni. nak bentuk peribadi tu dalam seseorang muslim yang bakal jadi doktor ke, nurse ke, atau pun penjaga orang sakit.


antara isunya ialah pakar bedah kena la solat dahulu sebelum melakukan pembedahan. kerana solat itu adalah tiang bagi seseorang islam yang beriman. dan sekiranya pembedahan tersebut dijangka mengambil masa yang agak lama sampai makan masa 6 jam, mereka dibolehkan solat jama' sebab takut tertinggal pulak waktu solat dalam masa bedah orang tu.

bagi pesakit pulak. Allah telah bagi rukhsah untuk memudahkan lagi mereka semua solat. sebagai bakal doktor, dalam ceramah ni, ustaz tu siap ajar macam mana doktor boleh tolong pesakit ni ambil wudhu and solat ikut apa yang pesakit tu mampu. yang penting tak tinggal solat. selagi ada hati, mesti kena solat taw!

naseb baek la ada jugak yang tahu buat tayamum. nak harap zaman buat UPKK n PAFA dulu je, memang tinggal kenangan je lah.

macam mana doktor atau staff nurse nak wudhu' kan pesakit yang terlantar.

 ustaz ni memang lawak. memang gelak tak berhenti. sempoi gilak. haha


solat itu tiang agama. tanpa solat, runtuhlah agama itu. jadi, jagalah solat anda okay!  :)

4 comments:

Schajar McFlurry said...

saye pernah belajar fiqh perubatan nie dulu2... tyme kat intec... sume kene bwuat presentation satu tajuk bru leyh lepas... menarik kan3!
=)

feeza_rashid said...

sangat sangat! macam2 yg kita rase yang kita tak tahu uh

Anonymous said...

well done fiza..
a baby step for u but a big step for medic student..

Nur Hanani said...

oic..student perubatan?baguslah dik.. :)

Entri Terkini: Keasyikan drama Korea, Segalanya indah..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...