September 9, 2011

rara zikry

ohmai. ohmai. mungkin ada orang would say i am a bit lame. adakah berada di kawasan sungai buloh membuatkan aku kurang pengetahuan begini. what the. huh. 

Zarith Nadhira Binti Mohamad Zikri a.k.a Rara Zikry menjadi bualan hebat di Malaysia sebulan lepas terutamanya apabila ceritanya keluar di berita NTV7. yup. aku baru google about all this selepas aku tengok WHI tadi. curiousity makes me googling all this. semangat kan. what to do. that is me. 

"On 19th of March 2010, Zarith Nadhira went into coma for 2 months due to a mild asthma. Initially she was admitted at Darul Ehsan Medical Centre Shah Alam, subsequently referred to Subang Jaya Medical Centre, was admitted in ICU. Alhamdulillah she woke up from coma but was unable to speak or communicate with her parents, relatives & friends. She needs to be fed through a tube at her lower abdomen. Her hands & legs were stiff until today and she needs further medical treatment from specialists at University Hospital. Her diagnosis is Hypoxic Ischaemic Encephalopathy, in simple explanation : brain injury due to lack of oxygen because she had difficulty breathing. Hospital cost for the treatment at Subang Jaya Medical Centre came about RM80,000.00 not to include the cost at DEMC and later some other cost incurred at Sunway Hospital. This time her follow up treatment at Hospital University require intrathecal medications for her spastic episodes which would involve

1) EDM Lumber Drainage Kit, Qty 1 costing RM900.00 per unit
2) IT Baclofen test doses 1ml/vial (50mcg/ml) Qty 3 costing RM115.00 per unit
3)Intrathecal Drug Delivery Package
i.e Synchromed Programmable Pump, Two piece catheter kit, Tunnel rod Qty 1 costing RM45,000.00
4)IT Baclofen 20ml/vial (500mcg/ml) Qty 1-2 vials /mth costing RM670 per uni
t"

from a webpage to another webpage. from a blog to another blog, baru la aku tahu what had happen to her. she had an attack while cycling with her friends at Shah Alam. She is known an asthmatic patient. they thought that she is having a normal attack. then, rara asked her friend untuk hantar dia ke hospital. sampai je di hospital, doctor bagitahu yang dia dah coma.

and now. setelah beberapa lama rara di hospital menerima rawatan di PPUM, kos rawatannya hampir mencecah RM100,000. satu page telah dibuat untuk membantu keluarga rara menyara kos perbelanjaannyya di hospital. 

aku yakin yang sebenarnya pada asalnya tidak ramai yang mengetahui siapakah dia. tetapi di atas keprihatinan rakyat Malaysia, rasa bertanggungjawab dan mengasihani kepada sesama manusia marilah kita samasama mendoakan rara agar di kembali pulih seperti sedia kala. dan sekiranya anda buleh menderma ke

Maybank Account Details
Account Holder Name: Zarina Binti Amir
Account Number: 112183147486
SWIFT CODE MBBEMYKL

Please contact Zarina Amir (Nadhira’s mother) @ 012-3603509 or email zarinazikry@gmail.com for further infos. 

to rara: i dont really know who are you, tapi aku tahu yang sangat ramai mengasihani kau pada ketika ini. semoga tabah menghadapi dugaan Allah ni sebab Allah hanya akan menguji hambaNya yang mampu. yang pasti pasti kau ni seorang yang baik. terbukti bila ramai orang mendoakan kesejahteraan kau di your donation page. (regardless what other people would say or think of you. i have my own thought). 

kepada keluarga rara: bersyukurlah anda semua  di beri dugaan seperti ini sebab Allah sebenarnya sedang memberikan anda peluang untuk mengutip pahalapahala dari padaNya. 

Diriwayatkan Imam Muslim dan Imam Bukhari dari Abu Hurairah ra bahwa Nabi SAW bersabda: 
"Tidak satu musibah pun yang menimpa diri seorang Muslim, baik berupa kesusahan dan penderitaan, kesediihan dan kedukaan, maupun penyakit. Bahkan sepotong duri yang mencocok anggotanya, kecuali dihapuskan Allah itu sebagian dari kesalahan-kesalahannya."


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...