May 15, 2011

selamat hari guru, cikgu

yes. selamat hari guru . so ini kisah hari guru. kisah cikgucikgu aku. cerita aku dan cikgu. kisah aku seorang pelajar. kisah aku dididik sebagai pelajar.

rindu sangatsangat zaman sekolah. sambutan hari guru. pastu bagi cikgu hadiah. nak bagi hadiah kat cikgu cantik je. yang ajar paling best jugak. yes. im one of them. biasalah tu. lumrah manusia kot. kalau cikgu yang aku memang minat, suka, aku akan tiru gaya dia. how she dress up. siapkan kerja dia. best jadi cikgu. cikgu pun ada peminat. ingat artis je ke ada peminat. fyi, CITACITA PERTAMA AKU IALAH TO BE A TEACHER. tapi macam tak sesuai je kan.


selain parents, because of semua cikgucikgu ni lah. im being a person. tak kira lah, dari tadika, Holy Family Kindergarden, Tabika Perpaduan Jalan Reko, Sekolah Kebangsaan Jalan Bukit 2 Kajang, Sekolah Menengah Jalan Bukit Kajang,  Sekolah Menengah Kebangsaan Bangsar. Negeri Sembilan Matriculation College. and now. UiTM Shah Alam. those are all tempat aku menim ba ilmu dari umur 5 tahun sampai sekarang almost 21 years old. terima kasih cikgu!

masa sekolah rendah. masa kecil mana lah aku ada duit. duit belanja aku masa tu sikit. nak ada seringgit dalam poket pun sangat susah. duit belanja harihari bagi, harihari habis. that is very normal okay. so, bila tiba hari guru, aku pun mulalah serabut. macam mana aku nak bagi hadiah ni. kawankawan semua sibuk nak bagi tu lah, inilah. aku kena bagi jugak! nak minta duit kat parents malulah pulak. nak bagi hadiah kat orang, kenalah usaha duit sendiri. paling express apa yang dapat is sebatang pen. haha. cikgu sangat tak kisah pun kan kalau kita bagi hadiah sekecil tu. at least kita hargai dia as our teacher.

 

sekolah menegah. masa tu form 5. 5 SETIA. we all berpakat buat something that is memoriable in the school. on 16 MEI 2007 kami sekelas berjanji datang awal. what we done is hadiahkan each and every teacher yang teach us a bunch of roses. sebelum masuk kelas. berkeliaran lah kami cari cikgucikgu. wish. salam. and peluk cikgu. saat tu, kami boleh lihat muka cikgu yang terharu. takpernah buat dek orang. kelas lain sangat jeles. haha. ada kami kesah. nilai cikgu bukanlah dengan sekuntum bunga. yes, we know. bukan setakat dengan cara macam tu nak tunjuk we appreciate a teacher kan? we have done our best in SPM. that's is better way make our teacher happy kan?


sebelah kiri tu, guru kelas kitorang untuk form 4 till form 5. she taught us bahasa melayu. aku yang memang dari dulu takpernah suka bahasa, bila jumpa cikgu hidayah, aku jadi really suka BM. she made BM easy. she's like our mother kat sekolah. any problem boleh jumpa dia. beliau juga really concern  our reputation. ada jatuh sikit, hurm siaplah. get worse if she knows you get involve in cinta monyet at school. siaplah. you will be lectured. serius. taktipu. 

next is, cikgu shamsinar. cikgu biology. serius garang. kitorang sangat takut. but that is what i like about her.

i love maths too. really gila in mathematics and add maths. aku tak kesah seharian buat math. aku takkan bosan. beside both teachers kat atas, aku akan paling rapat dengan cikgu math. she knows everything about her students. lol. sebab cikgu math aku sangat talkative. haha. besides. she knows adikberadik aku kat sekolah tu. just guna instinct dia. then dia tanya. hurm. so, akulah mangsa kena marah sebab tak tolong ajar adik kat rumah. gggrrr.



setiap kali pergi lawat sekolah, cikgu, pengetua mesti akan pesan. "bila dah berjaya nanti, janganlah lupakan sekolah pula. datangdatang jumpa kami dekat sini."

aku pun dengan sopannya. senyum. aku nak sangat pergi sekolah tu. tapi dah ramai sangat cikgu yang pindah. so aku malu. haha.

lecturer at shah alam pun still a teacher kan? "HAPPY TEACHER'S DAY TOO, DOCTOR!"

thats all. SELAMAT MENYAMBUT HARI GURU TO ALL TEACHERS IN THE WORLD. LUV U. MUAHHH!!! XOXO :))

6 comments:

jia said...

hee... same2.. mnt gle gn math smpai time clz add math je akn amek tmpat dpn skali.. ad tu kne mara dak laki sbb amek tmpat dorang.. haha.. smua tu kngn kn.. ;)

Cik Siti Rahmah Bahrom said...

bagi pen merah. sbb cikgu kan tanda buku pkai pen merah. klu cikgu pakai, sangat bangga la. "cikgu pakai pen yg aku hadiahkan" HAHA

feeza_rashid said...

jia: yup2. miss sgt nak pergi sekolah. rinduuuuu sumee sgt2. :(

feeza_rashid said...

ema: mesti kau slalu pk gtu kan? ahaha. aku pon. serius bgga kot. padahal bpe sen sgt lah pen tu an. tapi bila ckg kte pakai, ase cm mahal jek. haha

Anonymous said...

selamat hari guru mak ayah..

feeza_rashid said...

i know who u: yup2.selamat hari guru to ur parents jugak... tahniah sbb berjaya didik ramai student. huhu. (cm penah belajar ng parent ko je an) heeee :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...