February 8, 2011

kawan versus musuh

hidup ni macammacam kerenah manusia wujud. citarasa pun pelbagai. idea pun berbeza. apa orang kata tu, "macammacam ada". haha. apalah kau nak membebel malammalam ni fiza oi. study la oi. esok PBL lah makcik.

shhuuuhhh. sambung balik k.

because of variety of habit ni lah wujudnya orang tu tak suka kat orang ni, orang ni tak suka kat orang tu. tak boleh nak masuk orang sebut. tak sesuai.


kawan versus musuh pun lebih kurang macam tu juga lah. kenapa kita menganggap seseorang sebagai musuh dan kenapa kita kawan dengan seseorang itu. kita ada naluri masingmasing. lumrah la semua tu. perasaan. tapi sepatutnya kita harus tahu macam mana nak kawal perasaan kita.

kalau masa kecil, musuhmusuh ni sebab gaduh rebut barang, gaduh sebab kalah game or gaduh yang mengarutngarut lah. tapi bila dah besar, perkara ni dah jadi sensitive and isu dia besar sikit. tapi pernah tak korang terfikir, antara musuh dan kawan baik kita sendiri yang nak kutukmengutuk ni, mana yang lebih kita ambil peduli?

kalau kawan yang nak kata kita apa pun, mesti kita buat tak kesah sahaja, we will think it as joke. kalau take serious nanti, terasa hati pulak. so gelakgelak jelah. tapi bila musuh mesti kita asyik terfikir je benda tu sebab kalau boleh kita taknak nampak teruk depan musuh tu.

so, kita kenalah ambil positive step bila orang nak kata apa pun tentang kita. sebenarnya itu boleh memperbaiki kita. bukannya kita sekadar masuk telinga kanan dan keluar telinga kiri.

kadangkadang, without intention, seorang musuh adalah kawan yang terbaik yang banyak beri pengajaran dalam hidup ni. mereka sering mengingatkan kita tentang kelemahan diri kita. mana tak nya, kalau kat musuh ni an, dorang selalu nak cari salah kita je. cepat je dia detect apa yang tak kena dengan diri kita. jadi kalau rasarasa nak mempertingkatkan diri sendiri, belajarlah untuk mengambil kutukan mereka sebagai pengajaran untuk diri sendiri. walaupun memang menyakitkan hati.

amaran: walauapapun, kalau boleh hidup to janganlah bermusuh ye. tak baik. kawan je dengan semua orang. jangan mudah rasa tak puas hati terhadap seseorang. remember! nobody perfect. 

teach me how to be a good learner and i'll thank you for the whole of my life. :)


9 comments:

rona rony said...

aku dengan mber poli aku pernah gado pasal game..haha..i always kick his butt at game and then die mengamuk xtentu psl...

feeza_rashid said...

ronarony: hahahhahaaaa... ceyh! gadoh pasal game. kick betol2 la wey. apa barang kick kat game. tak sakit. gpon ko memang. cam budak kecik! umo je 20. :P

rona rony said...

kick betul2 xelok r..klu ikot ckp ko mmg gado r..ah!!!!game xde kaitan dgn umur kot..lg pon dh aku hebat nk bt cmne lg..hahaha

feeza_rashid said...

ko perasan!! jom a fight dota! hahahhaaha..

rona rony said...

mari2...haha...nnt amek dota kat aku..

feeza_rashid said...

wokeyh2! no prob lah! aku pasti menang la.... ahaha

rona rony said...

haha..gelabah gile kot ko nie..

feeza_rashid said...

ko lagi super double triple gelabah! :p

rona rony said...

traning r nnt..aku dah hebat r nie..hahahaha..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...