February 8, 2011

satu group, jawapan pun kena bergroup

pbl. pbl. apeda present pun tetiba lost word gilagila. kata nak jadi perfectionist.
(hahha. sangat poyo. dah la buat kerja last minute. ada hati nak jadi perfect.) tapi doctor kata kalau kita buat dalam keadaan stress, kita boleh perform better. in some person lah. cubaan hari ni tak berapa nak menjadi. takpe. i will try to do it again later. (kalau pasal buat kerja last minute, memang ai suka!)

doc: i want u all to understand better about what u are presenting before u present your learning issue. kalau boleh, no reading from paper please. show that u have study it before.

huh. biasa lah tu baca notes, doc. cuak lew. cuak. kang kalau tersalah cakap, dosa salah ajar orang. hehe

doc: hafiza, please explain to me the mechanism of shortness of breath in this patient with your own understanding.

"ya allah!! kenapa ai????? aduhaii.... tanya la yang present tadi. dah lew malam tadi sempat focus on apa yang ai wanna present hari ni. if tanya about ECG tu, ada la lekat sikit. walaupun tak banyak. tanyalah mana datang P wave ke, AV node ke. ni tak symptoms pulak."

xpe xpe. just purapura cool.

"in this patient, he have pulmonary edema. the lung is full with fluid that will cause decrease the gaseous exchange of blood. therefore decrease in oxygenated blood. and less oxygen is send to the body"

doc: so that is what your are thinking. ok. how bout zaid? please explain your mechanism.

"heart fails to pump blood to the body. lack of oxygen in the body, the patient is in hypoxic state. to compensate, the patient will hyperventilate. that is why he have shortness of breath."

doc: ouh. different mechanism. next, farhan.

"heart failure decrease in blood flow causes increase blood pressure. increase   hydrostatic pressure. pushes blood out to interstitial fluid to balance with oncotic pressure so that same with hydrostatic pressure. edema ni cause lagi susah gaseous exchange. so lack oxygen."

ade 1 more. rizka punya idea pulak. lupa lah dia cakap apa.

doc: so all have different mechanism of SOB. you all realise tak actually the story what you are explaining bersambung with one another? so i have to kumpulkan 4 of u to get an answer for a mechanism? kena sit together la kamu ni to get complete answer ya? remember to make it clear before enter class. the mechanism is bla..bla...bla...

hehe. saja nak stori pasal kelas hari ni. susah sangat ke mechanism tu sampai macammacam ayat boleh keluar. lastlast tak perasan yang kitorang dah terpisahpisahkan mechanism tu sikitsikit sorang. adeiii.



p/s: bila ntah nak be more prepared nih.


5 comments:

rona rony said...

explain to me how mechanic fluid work on tube-U????

feeza_rashid said...

tube u ada mcm utube tak? hahaha

rona rony said...

banyak lah ko!!!hahaha..

feeza_rashid said...

aku ada satu jek ok!
aku kenal tube u auw. tapi tak tahu plak tube u ada mechanic. hahahaha

rona rony said...

ade lah..
bljr r engineering..hohoho

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...