June 11, 2011

bla.. bla.. bla

assalamualakum. 
mood selamat pagi. lama rasanya tak rasa pagi yang macam ni. bangun pagi, siapsiap pastu keluar had a breakfast with family at brickfield.

malam tadi. aku chitchatting dengan one of my besties di IMU. she's now had a twinning programme at University of Andalaide, Australia. she got to balik sana this wednesday. 

sempat la borakborak with her kejap kan. ask about her pendapat regarding medicine in Malaysia. at lis aku dapat la the reality sikitsikit of clinical life.

compared to Australia, rakyat Malaysia tak berapa up to date lagi about diseases ni.of course not all. rakyat kat sana, the can come to the doctor with all sort of information about penyakit mereka. they also could write their history on a paper. dan, kalau doctor nak colloct history, just ambil the paper je. tak payah nak banyak tanya lagi. how educated are them kan. this is sangat berbeza dengan fenomena di Malaysia. kadangkadang tu, student ni sampai pecah otak nak tanya soalan dekat patient sebab tak tahu how to buat they all paham apa yang we try to ask. haha.

di Australia juga, we can call a doctor with his/her sir name. but here, almost all people sangat precise with "gelaran" front of their name. aku teringat lagi seorang doctor yang sempoi ni penah cakap. 
"i will feel more happy if you can call me as my name only"
kami semua tercengang. apa maksudnya?
"u know. i was not born with that "doctor" title. i was given a name. so just call me name. its okay with me"
hahaha. buang tebiat la doctor ni. tak pernah lagi aku dengar orang cakap macam ni. kang kalau panggil nama, macam nampak biadap la pulak.

kalau borak dengan dia. feel like, hishhhh... cepatnya masa berlalu. 
mungkin apa aku bebel ni mungkin salah. mungkin betul. just my thought. dont take it to serious. just berniat nak mengisi masa lapang. luv u. xoxo

okay. that's all know. bye bye. :)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...